Πριν από δύο μήνες ο ιδρυτής της Canonical, Mark Shuttleworth είχε ανακοινώσει πως το Ubuntu σύντομα θα στρεφόταν σε τηλέφωνα, tablets και τηλεοράσεις και στην έκθεση CES που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λας Βέγκας έφτασε η ώρα να δούμε τις πρώτες εικόνες από το Ubuntu TV. Πρόκειται για μια ειδική έκδοση της δημοφιλούς Linux διανομής, ειδικά διαμορφωμένης για τις «έξυπνες» τηλεοράσεις που αναμένεται αργά ή γρήγορα να βρουν χώρο στο σαλόνι μας.

Το περιβάλλον χρήσης του Ubuntu TV βασίζεται στο, αρκετά οικείο πλέον, Unity και επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, να παρακολουθήσουν βίντεο από το YouTube αλλά και να συνδέσουν την οθόνη τους με άλλες συσκευές που τρέχουν iOS, Android ή, φυσικά, Ubuntu.

Επίσης, υπάρχει υποστήριξη για app store αλλά και ενσωμάτωση του Ubuntu One (μια εφαρμογή αντίστοιχη του Dropbox ή και του πιο πρόσφατου iCloud της Apple, που έρχεται προεγκατεστημένη στη διανομή).Αν και η Canonical περιμένει ότι οι τηλεοράσεις που θα «φοράνε» Ubuntu θα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμφωνίες με συγκεκριμένους κατασκευαστές. Το Ubuntu TV θα μπορεί να τρέξει σε συσκευές που διαθέτουν τόσο ARM όσο και x86 επεξεργαστές, και θα απαιτεί τουλάχιστον 2GB αποθηκευτικού χώρου στο δίσκο για την εγκατάσταση και τουλάχιστον 1GB RAM μνήμης.

Ο κώδικας του Ubuntu TV είναι, φυσικά, διαθέσιμος online για να τον χρησιμοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ έχει δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα για την προώθησή του.

Το κατά πόσο το Ubuntu TV θα καταφέρει να σταθεί με αξιώσεις σε έναν χώρο όπου ήδη έχουν μπει γερά τόσο η Apple όσο και η Google είναι κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αμφισβητείται από πολλούς. Όπως και να έχει, όμως, οι πολλές επιλογές δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, ειδικά μάλιστα όταν είναι open source.

Ioannina Weather & Cam

Τα πιο δημοφιλή

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την σωστή λειτουργία, την πλοήγηση, την ανάλυση κίνησης, για social media, και άλλες λειτουργίες. Οι επισκέπτες και χρήστες της, θα πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων να συμφωνούν με τη χρήση των εν λόγω cookies.