Μια από τις μεγαλύτερες σελίδες ανταλλαγής αρχείων έκλεισαν οι αμερικάνικες αρχές και ο ιδρυτής της και πολλοί διευθυντές της εταιρίας κατηγορούνται ότι παραβίασαν νόμους εναντίον της ηλεκτρονικής πειρατείας.
Το κατηγορητήριο λέει ότι η σελίδα Megaupload.com κοστίζει στους ιδιοκτήτες των πνευματικών δικαιωμάτων πάνω από 500 εκ δολ χαμένα έσοδα από αντιγραμμένα έργα κ.λπ.Το κλείσιμο έγινε μόλις μια μέρα μετά τη διαμαρτυρία πολλών σελίδων για τις δύο προτάσεις νόμου στις ΗΠΑ.
Το υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο Kim Dotcom, του οποίου το επίσημο όνομα είναι Kim Schmitz,και 3 άλλοι συνελήφθησαν την Πέμπτη στη Νέα Ζηλανδία μετά από αίτημα των αμερικάνικων αρχών,ενώ άλλοι δύο καταζητούνται.
Το Megaupload ήταν μοναδικό όχι μόνο επειδή περιείχε τεράστιο όγκο δεδομένων αλλά επειδή είχετην υποστήριξη πολλών διασημοτήτων,μουσικών κ.λπ. (Kim Kardashian, Alicia Keys και Kanye West) που συνήθως είναι θύματα της ηλεκτρονικής πειρατείας.
Η εταιρία με έδρα το Hong Kong,φέρεται να είχε διευθύνοντα σύμβουλο τον μουσικό Swizz Beatz.
Πριν κλείσει η σελίδα είχε βάλει μια ανακοίνωση όπου έλεγε ότι οι κατηγορίες είναι υπερβολικές και η συντριπτική πλειοψηφία της κίνησης είναι νόμιμη.
Στο Megaupload οι χρήστες μπορούσαν να ανεβάσουν και να μεταφέρουν αρχεία που είναι μεγάλα για να σταλούν με email. Τέτοιες σελίδες είναι κατά βάση νόμιμες αλλά η Motion Picture Association of America, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία του κινηματογράφου, θεωρεί ότι η πλειοψηφία των αρχείων που διακινούνται μέσω Megaupload είναι προϊόν πειρατείας και παραβιάζει τους σχετικούς νόμους.
Η σελίδα επέτρεπε στους χρήστες να κατεβάζουν έργα,μουσική,παιχνίδια κ.λπ και κέρδιζε χρήματα από όσους ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ταχύτητες κατεβάσματος,ενώ είχε και διαφημίσεις.
Η κατηγορία απαγγέλθηκε στην πολιτεία της Virginia, επειδή εκεί φιλοξενούνται οι σερβερς του megaupload.
Ο Dotcom, κάτοικος του Ηong Kong και της Νέας Ζηλανδίας, κάτοχος διπλής υπηκοότητας,φινλανδικής και γερμανικής, έβγαλε σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μόνο το 2010 42 εκ δολάρια. Ο Dotcom είναι ο ιδρυτής,πρώην Διευθύνοντας σύμβουλος και τωρινός Διευθυντής καινοτομιών του Megaupload.

Πώς συνελήφθη ο επικεφαλής του Megaupload

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας χρειάστηκε να σπάσει μηχανισμούς ηλεκτρονικού κλειδώματος και να εισβάλει σε δωμάτιο ασφαλείας σε έπαυλη ώστε να μπορέσει να συλλάβει με κατηγορίες για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων τον φερόμενο ως επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους στον κόσμο ιστότοπους διανομής αρχείων, τον Megaupload, και να κατασχέσει πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης και άλλα πράγματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο φερόμενος ως ιδρυτής του Megaupload, ο Γερμανός Κιμ Ντότκομ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κιμ Σμιτς, ήταν ένας από τους τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας για τον ιστότοπο Megaupload.com, της οποίας ηγήθηκε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ.
Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου αυτού κατηγορούνται ότι στέρησαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και ότι είχαν καθαρά έσοδα άνω των 175 εκατομμυρίων δολαρίων από συνδρομές και διαφημίσεις.
Αξιωματούχος της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε σήμερα ότι δεκάδες αξιωματικοί, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, εισέβαλαν στην έπαυλη, η οποία υπήρχε μέσα σε ένα μεγάλο αγρόκτημα, αφού ο Ντότκομ τους αρνήθηκε την είσοδο.
«Μολονότι οι άνδρες μας διευκρίνισαν σαφώς ποιοι είναι, ο κ. Ντότκομ αποσύρθηκε μέσα στο σπίτι και ενεργοποίησε έναν αριθμό μηχανισμών ηλεκτρονικού κλειδώματος», δήλωσε ο επιθεωρητής Γκραντ Ουόρμαλντ της υπηρεσίας αντιμετώπισης οργανωμένου και οικονομικού εγκλήματος της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας.
Οι αστυνομικοί έσπασαν τις κλειδαριές και ο Ντότκομ οχυρώθηκε σε ένα δωμάτιο ασφαλείας, στο οποίο κατάφεραν να εισέλθουν έπειτα από τη διάνοιξη διόδου πρόσβασης σε αυτό, προσέθεσε.
«Μόλις μπήκαν μέσα στο δωμάτιο αυτό, βρήκαν τον κ. Ντότκομ κοντά σε ένα πυροβόλο όπλο (...) Δεν ήταν καθόλου μια εύκολη υπόθεση», σημείωσε.
Η αστυνομία κατέσχεσε δύο πυροβόλα όπλα. Επίσης κατέσχεσε υπολογιστές και έγγραφα και περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια από οικονομικά ιδρύματα, όπως και πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων μια ροζ Κάντιλακ και μια Ρολς-Ρόις, από την ιδιοκτησία αυτή που βρίσκεται βόρεια του Όκλαντ.
Οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις αυτές γίνονται την ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον όσον αφορά την πειρατεία στο Ίντερνετ και το Κογκρέσο προσπαθεί να καταρτίσει μια αυστηρότερη νομοθεσία.
Ωστόσο οι Αμερικανοί βουλευτές ανέβαλαν χθες μια κρίσιμη ψηφοφορία για τη νομοθεσία κατά της πειρατείας στο Ίντερνετ.
Η αναβολή αυτή προσφέρει μια νίκη στους ιστότοπους στο Ίντερνετ, οι οποίοι συμμετείχαν σ' ένα "μπλακάουτ" στο Διαδίκτυο διαμαρτυρόμενοι για τα προτεινόμενα αμερικανικά νομοσχέδια κατά της πειρατείας, για τα οποία υποστηρίζουν ότι θα περιορίσουν σημαντικά την ελευθερία στο Διαδίκτυο.

Ioannina Weather & Cam

Τα πιο δημοφιλή

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την σωστή λειτουργία, την πλοήγηση, την ανάλυση κίνησης, για social media, και άλλες λειτουργίες. Οι επισκέπτες και χρήστες της, θα πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων να συμφωνούν με τη χρήση των εν λόγω cookies.